preskoči na sadržaj

Osnovna škola Kostrena

 > Naslovnica
Vijesti

S književnicom Bojanom Meandžijom obilježili Dan sjećanja

Autor: Administrator , 21. 11. 2019.

S književnicom Bojanom Meandžijom obilježili Dan sjećanja 

 

Nijednom djetetu rat ne smije krasti djetinjstvo

Dan sjećanja na Vukovar i žrtve Domovinskoga rata obilježen je u našoj školi paljenjem svijeća i govorom ravnateljice Biserke Miškulin. Svi su učenici u tišini odali počast žrtvama i poslušali riječi Siniše Glavaševića, simbola hrvatskog ratnog novinarstva, u interpretaciji učenici Nole Linić. Naglasila je da moramo iznova graditi budućnost i to na temeljima ljubavi i sjećanja, a ne mržnje i osvete.

Nola Linić iz 6. razreda prenosi svevremensku poruku Siniše Glavaševića

Za učenike 7. i 8. razreda profesorice Ina Randić Đorđević i Silvana Kopajtić Zurak u suradnji sa školskom knjižničarkom Korinom Udinom organizirale su susret s književnicom Bojanom Meandžijom.

Književnica Bojana Meandžija

Književnica Bojana Meandžija autorica je romana „Trči! Ne čekaj me…“ koji je preveden na engleski jezik te uvršten u popis djela za cjelovito čitanje u Kurikulumu Hrvatskoga jezika. Autobiografski roman iz pozicije trinaestogodišnje Bojane govori o iznenada prekinutoj bezbrižnosti djetinjstva tijekom devedesetih u Karlovcu. Bojana postupno uočava promjene koje kulminiraju upravo na njezin rođendan 4. listopada 1991. kada je na tisuće projektila ispaljeno na grad. U romanu ne postoji osuđivanje, nema podjele na „vaše i naše“, nema skrivenih poruka, nego iskren i nevin dječji pogled na svijet koji je odjednom ostao bez čvrstih uporišta. Vrijednost romana očituje se i u brojnim nagradama i priznanjima te činjenici da je roman doživio i četvrto izdanje, što je veliko priznanje i izdavačkoj kući Alfa u čijem je okrilju roman doživio tri izdanja i prijevod na engleski jezik.

Pano s QR kodom koji vodi na virtualnu oglasnu ploču na kojoj su učenici postavljali književnici pitanja i dijelili mišljenje o romanu.

Književnica je neposrednim i toplim pristupom osvojila simpatije učenika koji su na nastavi čitali i interpretirali ulomke iz romana te pripremili svoje komentare i pitanja na virtualnoj oglasnoj ploči Padlet (koje možete provjeriti na poveznici). Učenici u svojim komentarima ističu strah od uništenog djetinjstva i pitaju se kako se književnica uspjela othrvati strahotama rata. Zajedno su tijekom susreta zaključili da rat ne smije djeci krasti djetinjstvo te da odrasli imaju dužnost svakom djetetu omogućiti bezbrižno djetinjstvo okruženo ljubavlju.

U razgovoru s književnicom učenici su se i nasmijali i zaplakali, a pritom i obećali književnici da će svakoga dana njegovati vrijednosti ljubavi, tolerancije i pomaganja. Da je obitelj topao prekrivač pod kojim svatko treba pronaći mir i sigurnost, sada znaju i učenici koji su obećali književnici Bojani Meandžiji da će se te poruke sjetiti i kada odrastu.

Virtualna oglasna ploča namijenjena virtualnoj komunikaciji s književnicom Bojanom Meandžijom.
Oglasna ploča
Tražilica
Kalendar
« Lipanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Korisni linkovi
Anketa
Označi marendu koju smatraš najboljom, odnosno koja je i ukusna i zdrava.


Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola Kostrena / Žuknica 1, HR-51221 Kostrena / www.os-kostrena.skole.hr / ured@os-kostrena.skole.hr
preskoči na navigaciju