preskoči na sadržaj

Osnovna škola Kostrena

 > Naslovnica
Vijesti

IDEMO U SREDNJU

Autor: Adriana Glavan, 3. 6. 2020.

Untitled

 

Ovoga tjedna započeo je proces upisa u srednje škole, a prvi korak kojeg osmaši moraju obaviti prijava je u Nacionalni informacijski sustav upisa u srednje škole sa svojim AAI identitetom.
 

Početak prijave obrazovnih programa, dakle škola koje učenici žele upisati je 8. srpnja. 

Ovih dana objavljene su i publikacije kroz koje učenici mogu doznati sve o ovogodišnjim upisima, od važnih rokova pa sve do načina prikupljanja bodova za upise.


Prijave i upisi u srednje škole i ove se godine provode elektroničkim putem kroz stranicu upisi.hr, a novost je ove godine da e-adrese škole učenici u školu mogu dostaviti svu potrebnu dokumentaciju, dakle, upisati se mogu i bez dolaska u školu.

Na spomenutoj mrežnoj stranici moguće je doznati i sve informacije o upisima u srednje, a upravo ovih dana objavljena je i publikacija u kojoj osmaši mogu doznati sve o elementima i kriterijima za upis  te načinima i postupcima prijava u sustav kandidata.

Za upis u I. razred srednje škole kandidatima koji osnovno obrazovanje završavaju u redovnom obrazovnom sustavu RH vrednuju se i boduju zajednički, dodatni i poseban element.

Bodovanje zajedničkog elementa

Zajednički element za upis kandidata u gimnazijske programe i programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju od najmanje četiri godine čine prosjeci zaključnih ocjena svih nastavnih predmeta na dvije decimale u posljednja četiri razreda osnovnog obrazovanja, zaključne ocjene u posljednja dva razreda osnovnog obrazovanja iz nastavnih predmeta Hrvatski jezik, Matematika i prvi strani jezik te triju nastavnih predmeta važnih za nastavak obrazovanja u pojedinim programima obrazovanja od kojih su dva propisana Popisom predmeta posebno važnih za upis koji je sastavni dio Pravilnika o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole, a jedan samostalno određuje srednja škola od obveznih nastavnih predmeta koji se uče u osnovnoj školi.

Dakle, dva su predmeta za upis već propisana i za svaki tip škole možete ih vidjeti u Pravilniku o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole koji se nalazi pri dnu teksta. 

Treći predmet važan za upis bira sama škola, pa je zato važno da kandidati prate web stranice škole na kojima će točno biti propisano koji se sve predmeti boduju.
Temeljem zajedničkog elementa kandidat koji želi upisati gimnaziju ili četverogodišnju strukovnu školu može ostvariti najviše 80 bodova.
 
Kada je riječ o upisu u trogodišnje škole, temeljem zajedničkog elementa učenik može prikupiti najviše 50 bodova.

Zajednički element za upis u programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije i programe obrazovanja za vezane obrte u trajanju od najmanje tri godine uključuje prosjeke zaključnih ocjena svih nastavnih predmeta na dvije decimale u posljednja četiri razreda osnovnog obrazovanja te zaključne ocjene u posljednja dva razreda osnovnog obrazovanja iz nastavnih predmeta Hrvatski jezik, Matematika i prvi strani jezik.
 
Za upis u programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju manjem od tri godine boduje se samo prosjek svih zaključnih ocjena svih nastavnih predmeta na dvije decimale u posljednja četiri razreda osnovnog obrazovanja. Na takav način, moguće je steći najviše 20 bodova.


Dodatni element

Osim poviše navedenog zajedničkog elementa, škole mogu bodovati i dodatni element kojeg čine sposobnosti, darovitosti i znanja kandidata.
 Sposobnosti, darovitosti i znanja kandidata dokazuju se i vrednuju:
• na osnovi provjere (ispitivanja) posebnih znanja, vještina, sposobnosti i darovitosti
• na osnovi rezultata postignutih na natjecanjima u znanju
• na osnovi rezultata postignutih na natjecanjima u organizaciji školskih sportskih društava.

Poseban element

Poseban element vrednovanja čini uspjeh kandidata koji su ostvarili u otežanim uvjetima obrazovanja. Kako stoji u publikaciji za upise, kandidatima će se priznati ostvarivanje isključivo jednoga (najpovoljnijega) od sljedećih prava:
• kandidat sa zdravstvenim teškoćama
• kandidat koji živi uz jednoga ili oba roditelja s dugotrajnom teškom bolesti
• kandidat koji živi uz dugotrajno nezaposlena oba roditelja
• kandidat koji živi uz samohranoga roditelja korisnika socijalne skrbi
• kandidat kojem je jedan roditelj preminuo
• kandidat koji je bez roditelja ili odgovarajuće roditeljske skrbi
• kandidat koji je pripadnik romske nacionalne manjine.

Kako najjednostavnije izračunati bodove za srednju?

Uz pomoć Kalkulatora bodova na stranici www.srednja.hr  najjednostavnije možete saznati koliko bodova prilikom upisa možete očekivati. Na profilu svake srednje škole možete izračunati bodove koji su vam potrebni za upis baš te škole. Ovim kalkulatorom možete izračunati koliko ćete bodova imati na temelju ocjena iz osnovne škole, a možete i vidjeti koliko je minimalno bodova potrebno za upis škole te prosječan broj bodova upisanih učenika.

A u pronalasku srednje škole koja je baš za vas pomoći će vam i Online predstavljanje škola. Škole se predstavljaju kroz nekoliko rubrika: naziv škole, lokacija, kratki opis škole, povijest škole, uvjeti upisa, fotografija i video, kontakti.
Kandidat može prijaviti najviše šest programa
Početak prijave obrazovnih programa, dakle škola koje učenici žele upisati, je 8. srpnja.

U ljetnom i jesenskom upisnom roku kandidat može prijaviti najviše šest programa obrazovanja.

Listu prioriteta treba pažljivo pripremiti tako da se na vrh liste postavi program obrazovanja koji se najviše želi upisati, a zatim i ostali, željenim redoslijedom. Sukladno tome, kandidat će se optimalno rasporediti na program obrazovanja koji mu je najviši na listi prioriteta, a za koji se, prema ostvarenim bodovima, nalazi u sklopu upisne kvote. Važno je da kandidati provjere jesu li im svi programi obrazovanja na listi prioriteta poredani prema njihovim željama i mogućnostima jer nakon zaključavanja odabira programa obrazovanja odnosno škola, nikakve izmjene više neće biti moguće..

Kandidati će tjekom trajanja upisa moći vidjeti i ogledne ljestvice

12. srpnja, završavaju prijave škola koje provode prijemne ispite, odnosno dodatne provjere. 

Do brisanja s lista kandidata koji nisu zadovoljili preduvjet doći će 21. srpnja, a dan nakon, 22. srpnja završavaju prijave obrazovnih programa i započinje ispis prijavnica.
Na mrežnoj stranici www.upisi.hr objavljuju se ogledne i konačne ljestvice poretka. Ogledne ljestvice poretka odraz su trenutačnoga bodovnoga stanja izračunatoga na temelju podataka koji su trenutačno u sustavu.

To znači da su podložne promjenama zbog ispravka netočno unesenih ocjena u sustav, rješavanja prigovora, unosa rezultata dodatnih provjera, novih prijava i brisanja prijava te promjena prioriteta programa obrazovanja.

Dakle, ogledne ljestvice poretka neprestano se mijenjaju. Ljestvice poretka obnavljaju se svakih sat vremena pa je posljedicu promjene podataka ili redoslijeda na listi prioriteta moguće vidjeti za najviše sat vremena, ovisno o trenutku promjene. Kandidat će se naći na konačnoj ljestvici poretka samo jednoga programa obrazovanja na kojemu se nalazi u sklopu upisne kvote i to onoga koji je najviše na njegovoj listi prioriteta. Ostaje na ljestvicama poretka višega prioriteta na kojima se ne nalazi u sklopu upisne kvote, a na svim ostalim ljestvicama poretka nižega prioriteta se ne prikazuje.

Roditeljski sastanak za osmaše, odražt ćemo on line, u ponedjeljak, 8.6.2020. u 17:00 sati. U slučaju nekih nejasnoća, slobodno se obratite razrednicama.

Svim osmašima želimo mnogo uspjeha i realizaciju upisa u željenu školu!

Preporučamo vam da pažljivo proučite ppt u prilogu!


Priloženi dokumenti:
IDEMO_U_SREDNJU_PPT..pptx (6.60 MB)


Oglasna ploča
Tražilica
Kalendar
« Lipanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Korisni linkovi
Anketa
Označi marendu koju smatraš najboljom, odnosno koja je i ukusna i zdrava.


Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola Kostrena / Žuknica 1, HR-51221 Kostrena / www.os-kostrena.skole.hr / ured@os-kostrena.skole.hr
preskoči na navigaciju