preskoči na sadržaj

Osnovna škola Kostrena

 > Knjižnica

O KNJIŽNICI - PROJEKTI - PREDAVANJA - KNJIŽEVNI SUSRETI - AKCIJE

  O našoj školskoj knjižnici:

Školska knjižnica ustrojena je 12. rujna 2001. godine kada je otvorena nova zgrada OŠ Kostrena. Tada počinje s radom školska knjižnica u sastavu odgojno-obrazovne ustanove.

Od 2001. godine školska knjižničarka je dr.sc.Korina Udina, u zvanju savjetnica.

Program knjižnično-informacijskog obrazovanja usmjeren je na četiri područja: čitanje, učenje,  informacijsku pismenost i kulturnu i javnu djelatnost. Učenje učenika kako učiti je sastavni dio sva četiri područja.
Školska knjižnica je dostupna učenicima u vremenu njihova najintenzivnijeg stjecanja znanja i učenja te vremenu razvoja stavova i ponašanja važnih za kasniji život. Svojim djelovanjem ona je ne samo potpora odgojno-obrazovnom radu, već otvara vrata osobnog stvaralačkog napretka svakog učenika.
  • Poslanje naše knjižnice: Učiti kako učiti! Učenici će zavoljeti ozračje knjižnice, imati pozitivan stav o knjizi, knjižnici i ostalim izvorima informacija. Kroz aktivnosti u knjižnici trebaju razviti komunikacijske, istraživačke i informacijske vještine. Odgajat će se aktivan čitatelj koji će u slobodno vrijeme pristupati knjizi i izvorima informacija na kvalitetan način.

U Mjesecu hrvatske knjige i Međunarodnom mjesecu školskih knjižnica klikni na emisiju o školskim knjižnicama:

http://www.kanal-ri.hr/hr/ucionica/9134/3

  • TERENSKA NASTAVA "NIKOLA TESLA - MIND FROM THE FUTURE" - Knjižnični čitalački klub u korelaciji s Tehničkom kulturom i Hrvatskim jezikom posjetili su Zagreb, Meštrovićev paviljon, tunel Grič i Zrinjevac!
  • Aktivnost u školskoj knjižnici za sve učenike od 1. do 8. razreda kontinuirano tijekom školske godine: Knjižnični čitalački klub - preuzmi slikopriču o akciji kojom smo obilježili 10. rođendan OŠ Kostrene i to 10.10. u 10 i 10 sati, čitanjem na glas 10 rečenica iz izabrane knjige, 10 članova kČk.
  • Učimo koristiti e-referentnu zbirku - klikni!
  • HUMANITARNA AKCIJA U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI:

DAJEM KNJIGU!

Radio Rijeka o akciji DAJEM KNJIGU! Novi list o akciji Dajem knjigu!

U Mjesecu hrvatske knjige (15.10.-15.11.) do Dana hrvatskih knjižnica (11.11.2017.), koordinator akcije je Knjižničarsko društvo Rijeka. smileyheart

www.k (woli was waša knjižničarka)

 Učenici i roditelji, učitelji, školska knjižničarka, ravnateljica OŠ Kostrena:

    


PRETRAŽIVANJE INFORMACIJA:

e-lektira za osnovnu školu

e- referentna zbirka i e-časopisi su i na zelenim poveznicama s lijeve strane mrežne stranice

Digitalizirana građa školskog lista Broštulin,  čitajte sve " Broštuline"  online!!!

Hrvatska udruga školskih knjižničara

Hrvatska Mreža školskih knjižničara

Digitalizirani članci dr.sc.Korine Udina - Metel library

Podružnica HUŠK-a Primorsko-goranske županije

Zanimljivo:

 L J image https://www.slj.com/

British Library Integrated Catalogue - više od 12 milijuna jedinica pretraživo je u katalogu Britanske knjižnice.
Europeana - višejezična zbirka digitalizirane građe europskih muzeja, knjižnica, arhiva, te audiovizualne građe
Library of Congress Online Catalogue - Kongresna knjižnica u Washingtonu nudi pretraživanje oko 12 milijuna jedinica građe.
The European Library - pretraživač kataloga europskih nacionalnih knjižnica
WorldCat - skupni katalog svjetskih knjižnica
ZDB - Zeitschriftendatenbank - katalog serijskih publikacija, uključujući e-časopise, iz cijelog svijeta koji pokriva period od 16. stoljeća. Sučelje za pretraživanje dostupno na njemačkom, engleskom i francuskom.
___________________________________________________

FILMOVI S TERENSKE NASTAVE: Pedagoška koordinacija, kooperativnost i korelacija školske knjižnice/knjižničarke, predmetne i razredne nastave:

SPILIMBERGO I UDINE 2017. - terenska nastava s učenicima OŠ Kostrene koji uče talijanski jezik

RAB 2017. - terenska nastava učenika OŠ Kostrene "Kulturna i sakralna baština otoka Raba"

STUBICA i KRAPINA 2.05.2017.- terenska nastava za pete razrede

DELNICE i vlak Djeda Božićnjaka 14.12.2016. - terenska nastava za 3. i 4.

___________________________________________________________________

PREDAVANJA U KNJIŽNICI:

9.05.2018./ 3.sat/ Zaštita od požara, INA, 1.a i 1.b

   

28.09.2017./ 7.sat / Predavanje o TBC i HIV-u, dr. Danijela Lakošeljec,  8.a i 8.b

27.02. i 28.02.2017. tečaj PRVE POMOĆI za učiteljice u trajanju od 8 sati

27.02.2017. Oleg Mandić predavanje osmim razredima i predstavljanje knjige "Posljednji dječak iz Auschwitza"

PROJEKTI :

8.11.2016.  #PoKRENI SE#

Tjedan dobre dječje knjige: Organizirana je terenska istraživačka nastava u Spomeničkoj knjižnici Mažuranić-Brlić-Ružić za 3.a i 3.b, 4.a i 4.b, a završetak tjedna, 13.05. 2016. bio je u sat školskoj knjižnici na kojem su 5.a i 5.b, 6.a i 6.b, 7.a i 7.b uživali su u književnom susretu  s Jasminkom Tihi-Stepanić uz knjigu "Imaš fejs?", "Bacit ću ti kompjuter kroz prozor". Za 1.a i 1.b te 2.a i 2.b organiziran je susret 2.05.2016. s književnicom Željkom Horvat Vukelja.

Uz školsku knjižničarku dr.sc.Korinu Udina i skrbitelja spomeničke baštine mr.sc.Theodora de Canziani Jakšića, učenici su svoja znanja o Ivani Brlić Mažuranić upotpunili zanimljivim pričicama, legendama i anegdotama.  

Učenici trećih  razreda OŠ Kostrena  upoznali su mjesto gdje su nastajale Priče iz davnina, povijest obitelji Ivane Brlić Mažuranić, a imali su priliku vidjeti izdanja Šegrta Hlapića na desetak jezika, knjigu iz njihove lektire koju su sami obrađivali kroz razne medije - iz knjige, isječcima iz igranog i animiranog filma i znanja su upotpunili natjecanjem u kvizu o šegrtu Hlapiću. Kako bismo istaknuli 100-tu obljetnicu tiskanja prvog izdanja Priča iz davnina zadatak im je bio  ispisati stotinu rečenica/misli u stotinu pisama književnici Ivani. Svaki je učenik svoje pismo Ivani savio u svitak i spojio sa ostalima u šareni papirnati buket svojih dojmova koje su predali  Theodoru de Canzianiu.


Učenici četvrtih razreda su korelacijom hrvatskog jezika i književnosti, prirode i društva, glazbene i likovne kulture istraživali upravo Priče iz davnina iz kojih su za 100-tu obljetnicu izdvojili stotinu pojmova. Svoje knjižnično-informacijsko obrazovanje u Villi Ružić na Pećinama zaokružili su izradom knjižice/mape ispisanih pojmova po određenim kategorijama. S učiteljicom Tamarom Brusić 4.b je izradio i plakat za 100-ti rođendan Priča iz davnina  pišući sve riječi koje sadrže u korjenu ili nastavku "sto" kao što su : stopala, stoljeće, stolica, postolar itd.

 

 

Književni susreti organizirani 2.05.2016. za prve i druge razrede s književnicom Željkom Horvat Vukelja, koja im je poznata po nizu priča iz lektire. Toplim pristupom u pričanju priča književnica je osvojila srca učenika koji su je neprestano nagrađivali pljeskom za neposrednost, zanimljivost i poticanje na aktivnost.

 

 Književni susreti za više razrede 13.05. s književnicom Jasminkom Tihi - Stepanić potaknuli su mnoge učenike na čitanje njenih romana. Suvremenost tema, mjesta i zapleta  zainteresirala je naše učenike.


12.veljače 2015. - "100-ti Dan nastave" obilježen je i satom u školskoj knjižnici. 3.b razred je učeći referentnu zbirku iz 10 publikacija (enciklopedija, atlasa, leksikona, rječnika itd.) istražio po 10 zadataka iz hrvatskog jezika (10 imenica, 10 pridjeva, 10 glagola, 10 uvećanica, 10 umanjenica, itd.) te su izradili razredni rječnik sa 100 pronađenih riječi, učeći istovremeno što knjigu čini knjigom i način pohranjivanja riječi u rječnik. Prezentacija slika govori više od riječi!


5.11.2012.- Tulum s(l)ova - noćno čitateljsko druženje

     U Mjesecu knjige i u smislu poticanja čitanja među mladima, organizirali smo večernje druženje uz knjigu, neobaveznog sadržaja, zanimljivog i po izboru učenika i učiteljice HJ Ine Randić Đorđević za sedme i osme razrede. Izabrali su knjige koje obrađuju tematiku o vampirima. Čitali su se djelovi iz knjiga, učenici su radili  dramatizaciju pojedinih priča, pogledali su se isječci iz filmova. Planirano čitateljsko druženje bilo je do 21 sat.

15.10.-15.12. 2012. - Istraživački projekt 7.-ih razreda "Od posvete do SMS-a" i izložba knjiga u školskoj knjižnici "Knjige s posvetom"

Istraživački projekt u školskoj knjižnici OŠ Kostrena „Od posvete do SMS-a“ završen je u mjesecu prosincu kada je prije 20 godina poslana prva SMS poruka, u mjesecu darivanja kada svatko nekome nešto daruje, a darove biramo prema osobama koje darujemo, kao što se pišu i  posvete. Istraživali smo način komuniciranja koji je svoj razvojni tijek započeo prije 200 godina pisanjem posveta u knjigama da bi danas taj način komuniciranja preuzele SMS poruke i društvene mreže.

Ishodi učenja za učenike su da koriste informacije s različitih medija,  kritički ih vrednuju i koriste se njima radi učenja i osobnog napretka, da prihvaćaju knjižnice kao prostor promoviranja znanja, tuđeg i osobnog stvaralaštva. Učenike se upućuje na knjige kao stalni izvor raznovrsnih znanja (informativnih, umjetničkih, tehničkih, zabavnih). Usvajaju pojmove: posveta, citat, citiranje, referenca, bilješka i sažetak za potrebe problemsko-istraživačkog i projektnog rada.

Izložba "Knjige s posvetom" pripremljena i postavljena za 13. prosinca 2012. u prostoru školske knjižnice OŠ Kostrena, sadržavala je 150 knjiga s osobnim posvetama koje su pisali književnici, prijatelji i rođaci, koje su pisane za rođendane, školske ili sportske uspjehe i razne druge prigode.

____________________________________________________________________________

Izlaganja/predavanja stručne suradnice školske knjižničarke, savjetnice u zvanju, na stručnim skupovima,  znanstvenim kongresima; lista stručnog usavršavanja:

- 2018. organizacija svečanosti otvaranja obljetničkog državnog skupa  XXX. Proljetne škole školskih knjižničara u Baškoj, od 18.-21.04.2018., održane pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, sudjelovanje izlaganjem i dokumentarnim filmom "Prije vremena - ante tempus", sudjelovanje u radu programskog odbora ovog državnog skupa.

- 2017.  organizacija stručnog skupa 27.09.2017. za članove Knjižničarskog društva Rijeka i sudjelovanje u IFLA-inom projektu GLOBAL VISION kojem su se priključile sve članice IFLA -e u svijetu.

- 2017. - Organizacija stručnog skupa Knjižničarskog društva Rijeka 30.01.2017. u Sveučilišnoj knjižnici Rijeka,  izlaganje održali: Oleg Mandić, Ivana Vladilo i urednica e-časopisa Korina Udina;

- 2016.- Dan hrvatskih knjižnica 11.11.2016. - organizacija stručnog skupa u Sveučilišnoj knjižnici Rijeka Šetnja europskim knjižnicama -  dostupno na mrežnoj stranici KDR-a

- 2016.- Organizacija 6.samostalnog stručnog skupa Hrvatske udruge školskih knjižničara 21.10.-22.10.2016.  Čitanje i odrastanje - izviješće je dostupno na stranici: http://www.husk.hr/odrzan-6-samostalni-strucni-skup-citanje-i-odrastanje/

- 2016. - predavanje o doktorskom radu "Utjecaj samovrednovanja kvalitete rada školskog knjižničara na vrednovanje knjižničarske profesije"- 7.srpnja 2016. u Sveučilišnoj knjižnici Rijeka

- 2016. - Izlaganje na međunarodnoj konferenciji WBIL 2016. u Bihaću

- 2016.- Izlaganje na ŽSV-u za talijanski jezik 4.04.2016. - Učenje talijanskog jezika u međupredmetnom povezivanju s knjžničnim i informacijskim obrazovanjem (prezentacija na dnu stranice!)

- 2015. Državni skup "Medijska pismenost - uloga medija u poučavanju i učenju" u Primoštenu,  "Tehnologija i učenje u školskoj knjižnici"

- 2015. Izlaganje na međunarodnoj konferenciji WBILC 2015. u Bihaću - članak u

- 2014. - ECIL 2014 - The European Conference on Information Literacy, Dubrovnik "Emerging Technologies or Technophobia in School Libraries Survey: Technology and Learning in School Libraries in Croatia
_________________________________________________________________________
 
BIBLIOTEKA "UČENICI PISCI"
IZDAVAČKA DJELATNOST 
 
PRVE TISKANE SLIKOVNICE  UČENIKA OŠ KOSTRENE:

1. Pavičić, Maja.Vranić, Danijela.Tajnovita zemlja meda, Zagreb: Limes Plus,2011.

2. Smeraldo, Sara. Misteriozni nestanak, Zagreb: Limes plus,2011.

3. Pavičić, M.,Vranić, D. Avanture male sovice (prijevod na engleski: Eva Ružić). Kostrena: Printera grupa, 2013.

4. Cvetković, E. Super Nina (Prijevod na talijanski Jelena Maračić).Kostrena: Printera grupa, 2013.

5. Fodolović, E. Mrvica na selu. Kostrena: Printera grupa, 2013.

Projekt Učenici pisci osmišljen je i ostvaren u školskoj knjižnici OŠ Kostrena tijekom 2010. godine, te je potporom  lokalne zajednice  okončan za ovu godinu tiskanjem  priča učenica 5. i 8. razreda. Projekt je trajao godinu dana, u fazama stvaralačkog promišljanja  kroz osmišljavanje teksta u školskoj knjižnici, oslikavanje zamišljenih kadrova u tekstu u knjižnici, te povezivanje literarnog rada i teksta.
Početna faza promišljanja teksta i odluka o početku stvaralačkog pisanja obiluje istraživanjm tekstova, čitanjem i proučavanjem strukture i stila izabranih tekstova. Ovisno o dobi djece predlaže im se primjerena literatura. Veliku ulogu u ovoj fazi rada ima školski knjižničar/ka.
 
Originalni primjerci svih slikovnica nalaze se na posebnoj polici u školskoj knjižnici kao zbirka  Učenici pisci.
Svečana promocija bila je 2. ožujka 2011.  i 15.svibnja 2013. u školskoj knjižnici.

 Izložbe:

Klovićevi dvori "Edita Schubert" 2015.:

INTERLIBER 2015.,  "Leonardo da Vinci":

     

 Zadar 6.05.2016. "Zlato i srebro":


NAŠI KNJIŽEVNI SUSRETI:
 
13.05.2016. JASMINKA TIHI STEPANIĆ: "IMAŠ FEJS?"
 2.05.2016. ŽELJKA HORVAT VUKELJA

Mjesec hrvatske knjige 2012.
15.11.2012. SONJA ZUBOVIĆ: "Kako se gleda abeceda"
 
 
DOSADAŠNJI KNJIŽEVNI SUSRETU U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI
20.04. 2012.  SANJA PILIĆ:  "Nemam vremena" i "Mrvice iz dnevnog boravka"
 
 13.04. 2012. SILVIJA BENKOVIĆ PERATOVA: Čuvari legende, Zlatak i Zlatica
19.11. 2011. MELITA RUNDEK s najpopularnijim romanom za djecu "Psima ulaz zabranjen"
16.11.2010. MELITA RUNDEK: HEJ, JA SAM ON LINE
             
                                                  20.04.2010. NADA MIHOKOVIĆ-KUMRIĆ: Lastin rep
15.04.2010.IVANKA GLOGOVIĆ KLARIĆ: "TR ŠI"
                     
                                               8.11.2009.: JADRANKO BITENC: TWIST NA BAZENU 

DUBRAVKO JELAČIĆ BUŽIMSKI: MARTIN PROTIV CIA-E, BALKANSKA MAFIJA

        
                                                            ŠIME STORIĆ: Poljubit ću je uskoro, možda
                                                                
MLADEN KUŠEC
   
                                                       TITO BILOPAVLOVIĆ: Paunaš
SANJA PILIĆ: Nemam vremena
    
      BRANKA PRIMORAC: Maturalac                                                                         

 

  1 - dr.sc. Korina Udina - Radni zivotopis.pdf
 A1-ZSV talijanskog jezika 4.04.2016. u skolskoj knjiznici OS Kostrena.ppsx
 ATjedan dobre djecje knjige 2016. u skolskoj knjiznici - album.ppsx
 Album 100.-ti Dan nastave 2015.pptx
 Album o satu u skolskoj knjiznici - Ruzno pace 2015..pptx
 Album s fotografijama slikovnice 3U1.pptx
 Kurikulumska tablica Knjiznicni citateljski klub.docx
 Kurikulumska tablica Spomenicka knjiznica Mazuranic-Brlic-Ruzic .docx
 PLAN I PROGRAM RADA SKOLSKE KNJIZNICE 2016-2017.pdf
 Projekt Ucenici pisci.ppt
 Samovrednovanje ucenika i roditelja u OS Kostrena 2015. pptx.ppsx
 Ucenici pisci 2013. promovija slikovnice 3U1.pptx


Oglasna ploča
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Rujan 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Lista linkova je prazna
Korisni linkovi
Anketa
Mislim da će titulu NAJ-RAZREDA osvojiti:

Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola Kostrena / Žuknica 1, HR-51221 Kostrena / www.os-kostrena.skole.hr / ured@os-kostrena.skole.hr
preskoči na navigaciju